Suistokrokotiilia pidetään matelijaksi älykkäänä ja se kommunikoikin lajitoveriensa kanssa koiran haukahduksia muistuttavilla äänähdyksillä.

Se on suurin krokotiililajeista ja samalla suurin matelija saattaen kasvaa jopa 6-7 metriseksi ja painaa lähes tonnin, joskin koko on yleensä alle 5 metriä ja 500 kiloa. Vain niilinkrokotiili on suurin piirtein saman kokoinen, sekin silti kevyempi. Normaali elinikä on pitkä, yli 70 vuotta.

Suistokrokotiili on äärimmäisen tehokas tappaja. Se on tietenkin erinomainen uimari ja jää koostaan huolimatta hyvin helposti huomaamatta väijyessään saalista veden alla vain silmät ja sieraimet näkyen, muistuttaen puun runkoa. Kuusimetrinenkään suistokrokotiili ei tarvitse kuin 30 senttimetriä mutaista vettä pystyäkseen olemaan täysin näkymättömissä.

Kun pahaa-aavistamaton kenguru kurkottautuu juomaan tai ihminen perkaamaan kalaa veden äärelle, syöksyy krokotiili salamannopeasti ja räjähtävällä voimalla vedestä vetäen saaliinsa kuolemaan. Sitten se kieppuen ja heiluen repii lihanpalasia ja nielee ne kokonaisina.

Aikuinen suistokrokotiili syö käytännössä mitä tahansa, mikä uskaltautuu lähelle (liian lähelle..) vedenrajaa - kaloja, lintuja ja kaikenkokoisia nisäkkäitä, kuten ihmisiä. Purentavoimaksi on mitattu huimaavat 1,1 tonnia. Ja vaikka krokotiili näyttää siltä kuin se olisi kömpelö maalla, suistokrokotiili on pelottavan nopea. Mutta sellaiset väitteet, että krokotiilit voivat olla hevosta nopeampia lyhyillä matkoilla, menevät kyllä urbaanilegendojen puolelle.