Irukandji oli luultavasti ollut Australian aboriginaalien tiedossa vuosisatoja, mutta länsimainen ihminen löysi syyn pelättyyn ja vaaralliseen ns. Irukandji-oireyhtymään vasta vuonna vuonna 1964. Jo tuolloin hyvin monet ihmiset olivat kärsineet kyseisestä usein sairaalaan vievästä oireyhtymästä mm. Pohjois-Australiassa, erityisesti Pohjois-Queenslandissa. Syyllisen kyllä epäiltiin olevan jokin meduusalaji, mutta mikä ?
Cairnsissa lääkäri nimeltä Jack Barnes vietti useita tunteja vedessä märkäpuvussaan etsien mahdollista syyllistä. Tri Barnes oli onnekas ja ennen pitkää pieni peukalonkynnen kokoinen meduusa ui hänen maskinsa editse. Meduusa oli Barnesille ennestään outo ja hän päätti tarkistaa, josko se olisi syypää syndroomaan.
Varsin antaumuksellista tutkijahenkisyyttä osoittaen, hän antoi meduusan pistää itseään, hengenpelastajaa ja poikaansa (jälkimmäisiltä hän toivottavasti pyysi luvan). Lopputuloksena kaikki kolme päätyivät sairaalaan. Arvoitus oli ratkennut ja kiitokseksi tohtori Barnesin omistautumisesta asialleen, meduusalle annettiin myöhemmin nimi Carukia barnesi.
Lisäksi voisi tässä yhteydessä mainita, että Irukandji-nimi itsessään tulee Cairnsin ympäristössä, Pohjois-Queenslandissa aikoinaan eläneestä aboriginaaliheimosta.