Australiankuutiomeduusa kuuluu maailman ehdottomasti myrkyllisimpiin eläimiin. Sanotaan, että ne ovat vaarallisimpia olemassa olevia merieläimiä aiheuttaen enemmän kuolemia kuin hait, kivikalat ja krokotiilit yhteensä. Yksi ainoa yksilö pystyisi tappamaan 60 aikuista. Itse asiassa vain kolmen lonkeron kosketus riittää saattamaan ihmisen kuolemanvaaraan.

Australiankuutiomeduusa poikkeaa erityisen voimakkaan myrkkynsä lisäksi muillakin tavoin sukulaislajeistaan. Ensinnäkin sillä on silmät – itse asiassa 24 kappaletta uintikellon reunoilla ja viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että kuutiomeduusat myös kykenevät näkemään silmillään. Miten se käyttää tätä tietoa ilman aivoja on vielä mysteeri, mutta eläin pystyy jopa välttämään esteitä. Ne luultavasti koettavat väistää ihmistä vedessä, jos mahdollista - pistot tapahtuvat yleensä kun ihminen törmää niihin. Ainakin meduusan etu on varmasti välttää kilpikonnia, jotka syövät niitä, ilmeisesti vahingoittumatta pistoksista. Lisäksi kuutiomeduusa on meduusaksi hyvä uimari pystyen liikkumaan jopa 4 solmun nopeudella. Kun useimmat meduusat vain lilluvat aallokon mukana, osaavat kuutiomeduusat vaikkapa tehdä täyskäännöksen tai peräti seurata saalistaan.

Kuutiomeduusat kerääntyvät usein lähelle jokien suita, murtovesiä ja purojen laskupaikkoja ja ne ovat usein muualla kun meri on myrskyinen. Niitä ei yleensä löydy korallien yltä, syvistä vesistä eikä laajoilta meriruohoalueilta. Suuri Valliriutta on vapaa meduusoista kaikkina vuodenaikoina.

Kuutiomeduusojen kausi alkaa sadekauden alussa Pohjois-Australian yläosassa, yleensä lokakuun tienoilla ja kestää huhtikuuhun. Etelämpänä pitkin Pohjois-Queenslandin ja Länsi-Australian pohjoisosien rannikoita kausi on yleensä marraskuusta maaliskuuhun. Toisinaan ne ilmestyvät etelämmäksi muutamaa viikkoa ennen kauden päättymistä. Kuutiomeduusojen ilmestyminen lähelle rantoja estää uimisen, elleivät rannat ole suojattu meduusoja vastaan verkoilla tai mikäli ei ole tarkoitusta varten suunniteltua uima-asua.

Australiankuutiomeduusa on tappanut viimeisen 100 vuoden aikana ainakin 80 ihmistä. Sen myrkyllisestä pistoksesta ei ole käytännössä mitään mahdollisuuksia selvitä, ellei saa hoitoa lähes välittömästi. Kipu on niin sietämätön ja ylivoimainen, että todennäköisesti menee shokkiin ja hukkuu ennen rantaan pääsyä. Useimmat uhrit kuolevatkin hukkumiseen, eivätkä myrkkyyn. Joten älä mene uimaan yksin ! Varmista, että tiedät ensiavun menettelytavat.